​​Ik weet niet wat jij denkt als er weer een nieuwe social media platform voorbij komt, maar het eerste wat ik dacht toen ik over Clubhouse hoorde, was:

​​’Hè nee toch! Niet weer een platform erbij.’

​​Content creatie is leuk, relevant en goed voor je business maar het kan de uren uit je dag vreten en ik zat niet direct te wachten op meer maken.

En toch, de nieuwsgierigheid won het van de irritatie. En als marketeer kon ik me niet bedwingen. Dus op naar Google, even klikken in de App Store en ik zat erin. Of eigenlijk nog niet. Want je kunt pas meedoen als je wordt uitgenodigd.

​​Een dag later was het zover.
​​​
Inmiddels ben ik 6 dagen verder, heb ik meerdere rooms bezocht (oftewel naar gesprekken geluisterd over onderwerpen die me aanspraken). Mijn hand opgestoken en meegepraat in de rooms van anderen.

Na 6 dagen ben ik eigenlijk al om 😱. Ik geef je hier mijn 8 redenen om voorlopig te blijven op Clubhouse

1: Zonder inhoud ben je nergens

​Een mega voordeel t.o.v. andere social media platformen vind ik dat je op Clubhouse geen mooi weer show kan houden. Je kunt je niet verschuilen achter mooie plaatjes en teksten waarin je elk woord afweegt. Alles is live en als jouw verhaal inhoudelijk rammelt, val je al snel door de mand. Marketing zonder Maskers dus 💙

 

2: 100% connectie​​​

​Ik hou van echte connectie. Van praten met mensen. Van direct contact, over en weer. Wat dat betreft is Clubhouse dus mijn plek. Want je praat met mensen over onderwerpen die jij interessant vindt.

 

3: Niet teveel extra tijd

​​​Het kost niet overdreven veel extra tijd. De app is gebaseerd op audio. Zie het als allemaal radioshows waar je aan deel kunt nemen. Het maakt dus niets uit waar ik ben, wat ik ondertussen doe. Ik hoef niet achter een laptop te zitten, niemand ziet hoe ik eruit zie. Belichting, kleding, nobody cares! Met 1 druk op de knop kun je inspiratie opdoen en jouw waarde leveren. Heerlijk!

 

4: Minder scrollen

​In tegenstelling tot andere social media kanalen, waar je eindeloos kan scrollen door de verhalen en stories van anderen, kan ik in Clubhouse supersnel beoordelen of het onderwerp in een geplande of live room me aanspreekt. Ik zit niet te scrollen maar heb in een split second door wat er te doen is. Is er niets dat me aanspreekt, dan ben ik weer weg. Zie ik iets interessants, dan plan ik het in en krijg ik vanzelf een melding.

 

5: Inzicht in je doelgroep

​Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle marketingaanpak is inzicht hebben in je doelgroep. Weten wat ze belangrijk vinden, waar ze staan en tegenaan lopen. Ik zie Clubhouse als de manier om direct in contact te komen met mijn doelgroep. Om ze direct verder te helpen met een eerstvolgende stap, beter te leren kennen, met hen te connecten en mijn aanbod nog beter aan te laten sluiten op waar zij behoefte aan hebben.

 

6: Verdienmodel

​Net zoals je een besloten Facebookgroep kunt starten, kun je op Clubhouse een besloten room hosten. Jij kiest dan wie er toegang hebben tot de room (deze mensen moeten jou dan wel volgen). Hier kun je zelfs een verdienmodel van maken. Denk aan een betaalde live show of een room met klanten waarin je hotseatsessies organiseert voor de deelnemers van jouw programma.

7: Groei Instagram following

​Als ik deelneem aan een Room, merk ik dat mensen mijn bio checken. Ik heb mijn bio gelinkt aan mijn Instagram account en zie een toename aan Instagram following na het bezoeken van een room. Ik neem aan dat mensen dit alleen als ze vinden dat je iets nuttigs zegt, waardoor het voor mij relevante volgers zijn.  ​​

​​8: Een ideale content pilar

Ik ben nog maar net begonnen en nu al zie ik mijn toekomstige Rooms op Clubhouse als ideale content pillars. Gesprekken die de basis vormen van de rest van mijn content. Elk inzicht, elke vraag, elk probleem van een luisteraar. Het vormt een bron aan ideeën voor mijn podcast, social media posts, blogs en mails.

De nadelen:

Natuurlijk ben ik realistisch en zie ik ook de nadelen. Zo is de app alleen beschikbaar voor iPhone gebruikers, vraagt de app net als andere platformen toegang tot je contacten, calender en – in dit geval – je Instagram en/of Twitteraccount. Je kunt dit weigeren maar voor een betere functioneren van de app, is je akkoord snel gegeven. De app is daarnaast relatief nieuw, dus het succes is nog niet bewezen. Het aantal gebruikers stijgt maar de vraag is of de functionaliteit niet overgenomen wordt door andere platformen die meer gebruikers en budget hebben. 

Tot slot is alles live en dat kan FOMO aanwakkeren (alleen het invite only principe om erop te komen, wakkert dit al aan). Je kunt het niet meer terugluisteren (wat ik persoonlijk een voordeel vindt, zo hoef je er ook niet meer over na te denken wanneer je het moet inhalen) en als je je teveel mee laat slepen, kun je de hele dag meepraten in groepen. Als het bewust onderdeel is van je strategie, kan dat werken. Maar enige balans is altijd goed natuurlijk.  

Tot nu toe wint mijn nieuwsgierigheid en mijn blik op kansen het van de nadelen en ga ik door met mijn ontdekkingstocht in Clubhouse. Keep you posted!

Weg met die contentstress, eindelijk!

DEEL MEER RELEVANTE CONTENT IN MINDER TIJD

N

besteed max. 2 uur per maand aan maandelijkse contentplan

N

zet elke week binnen 30 minuten je weekcontent klaar

N

100% focus op je merk- en salesdoelen

Met de ALTIJD RELEVANTE CONTENT METHODE leg in één maand hét fundament voor een jaar lang content waarmee je bouwt aan je merk, expertstatus en sales zonder die dagelijkse contentstress.