Het was mei 2014, of eigenlijk een paar maanden daarvoor. En ik had het wel gezien. Dit was het moment. Niet meer conformeren, niet meer eindeloos overleggen, wel meer veelzijdigheid, uit de sleur stappen, in het avontuur.

Ik besloot voor mezelf te starten. Met een reden, of eigenlijk meer dan een: zelfstandigheid, vrijheid, ‘ik ga het lekker op mijn manier doen’-heid.

En dat deed ik. Zelf doen, zelf bedenken, inspiratie opdoen. Veel zelf, veel alleen, op mijn zolderkamer. Voor iemand die van nature introvert is, was dat heerlijk om te doen.

Gestaag werkte ik aan het succes van mijn klanten. En wat voelde het goed. Keer op keer en toen ineens niet meer. Want ergens stagneerde de groei. De groei in omzet, de groei in ontwikkeling en de groei naar meer impact op mijn manier. Diep van binnen voelde ik dat het anders kon. Anders moest. Dat ik het anders wilde. Maar hoe?

En zo verstreek de tijd. En met het verstrijken van de tijd, openbaarde zich een geluid. En werd een roep in de verte een steeds luider bericht:

“JE HOEFT HET NIET ALLEEN TE DOEN”

En natuurlijk hoorde ik het. Maar dat betekent niet dat je gelijk luistert. Want even serieus, voor iemand die enorm gebrand is op zelf doen. Die autodidactisch is ingesteld. Die een op een verbonden wordt aan eigenwijsheid. Die liever ploegend ten onder gaat dan een hand vastpakt. Voor zo’n persoon is dat niet zomaar geslikt.

Maar ik wist ook: buiten je comfort zone ligt de groei. En die wens op groei, die bonkte echt als een idioot op mijn deur. Oorverdovend luid. Dus alleen al om die herrie te stoppen, nam ik een besluit: ik ga erop uit. Werken aan mijn ontwikkeling. Niet hier binnen, maar daar buiten. Deelnemen aan live events van coaches, van inspirators. Ondernemers ontmoeten die staan waar ik sta of al zijn waar ik naartoe wil. Want als ik dat doe, dan komt de hoe misschien vanzelf. En dus melde ik me aan voor een business event van Simone Levie.

En OMG, dat was even schakelen. Zoals ik altijd een uur doe over in het zwembad springen, zo voelde dit ook als een sprong in het diepe. Bang voor de kou en nagenoeg bloot (en echt, iedereen die mij een beetje kent, die weet hoe ik daarin ben ?). Want ik had nog geen stoel gevonden bij het event of ik voelde het al: deze drie dagen gaan niet over harde cijfers en strakke plannen. Niet alleen maar. Dit event gaat over verbinding. Met jezelf, met je business en met elkaar. De koude rilling lag alweer op de loer.

Maar ik ben een brave doorzetter. Dus tanden op elkaar en gaan. Misschien valt het mee en voelt het als een warm bad.

En dat deed het.

Na de eerste stuiptrekkingen (denk aan volledig meegaan in een meditatie) raakte ik gewend aan de temperatuur en voor ik het wist dompelde ik me er volledig in onder. Ik ging kopje onder, kwam boven drijven, trok als een idioot baantjes, sprong van de hoge duikplank en kwam juichend weer boven.

Dat ene event, 3 dagen lang, met 200 ondernemers onder leiding van Simone Levie en Kathelijne Vermeulen was het begin van de groei.

Ineens wist ik beter wat mijn onderscheidende vermogen was. Wat klanten bedoelden als ze vertelden wat ik voor en met hen deed. Waar het vandaan kwam en wat altijd al mijn verhaal was. Mijn grote allergie bleek mijn grootste kracht: op intuïtie echt verbinding maken.

Het is ook waar marketing voor mij over gaat, waarom marketing mijn passie is: marketing gaat over verbinding maken, over een ander raken en geraakt worden. Om de schoonheid daarvan, vertaald in communicatie.

Met deze kennis en dit gevoel stapte ik het event uit, de wereld in. En dat waar ik al 5 jaar op broedde, kwam van de grond. Binnen 3 maanden had ik een pilot verkocht en ontwikkeld waarbij ik 8 ondernemers help met het in de markt zetten van hun merk. Door verbinding. Met zichzelf, met wie ze zijn, met wat ze te doen hebben, met elkaar en met mij als coach.

In november schreef ik me opnieuw in voor een business event. Want inmiddels wist ik: dit werkt! In verbinding, brengt verbinding. En even praktisch: ik had eindelijk mijn weg gevonden en om op die weg te blijven moest er nog iets anders gebeuren. Ik moest uit de coulissen komen en zelf in het licht gaan staan.

En dus voegde ik me opnieuw bij honderden ondernemers die onder leiding van Zarayda Groenhart leerden hoe zij zichtbaar konden worden met wie ze zijn en met wat zij te brengen hebben. En daar kwam alles opnieuw samen. Die roep om groei, het geluid van samen. De uitnodiging om op te staan. De wil om een leider te worden. Zichtbaar te worden. Te groeien, als persoon en in omzet. En – waar ik altijd terughoudend was – voelde ik nu aan alles: dit is voor mij! Ik moet springen! Ik weet dat het water soms koud zal zijn, dat ik hele enge dingen moet gaan doen, maar ik hoef het niet alleen te doen, en ik ben echt klaar voor de verfrissing! Dus ik sprong.

En inmiddels weet ik dat het waar is. Dat wat ik hoorde klopt.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Begin deze week ontmoette ik de andere 12 geluksvogels van Zarayda en brachten we elkaar zoveel verder. De foto bij dit verhaal is gemaakt, net nadat ik de online groepscall afsloot met de ondernemers die bij mij het marketingtraject volgen. De energie die ik voel als zij met elkaar meedenken. Aan de slag gaan met de opdrachten. De kwartjes die vallen doordat je kunt spiegelen. Ik krijg het er letterlijk warm van.

Tot slot ben ik natuurlijk benieuwd naar jou! Werk jij al samen met anderen en levert jou dat op?