fbpx

Hoe onderscheid ik me van mijn concurrent? Dat is een vraag die ondernemers mij als marketingcoach vaak stellen. Het antwoord is een echte inkopper: focus je op je toegevoegde waarde! Nu is de volgende vraag natuurlijk: welke waarde moet je waaraan toevoegen?

{

Kijk voor jouw onderscheidend vermogen verder dan je aanbod

Om je echt te onderscheiden van jouw concurrent moet je verder kijken dan je product of dienst. Want jouw toegevoegde waarde zit niet in jouw aanbod.

Dus ben jij vooral bezig met jouw aanbod, met het verbeteren van jouw product of dienst, met deze nog uitgebreider of juist simpeler maken dan die van de concurrent? Dan loop je de kans dat je op lange termijn de strijd gaat verliezen.

Om te beginnen: natuurlijk moet jouw aanbod goed zijn. Volledig afgestemd op jouw klant, op het oplossen van zijn probleem en het wegnemen van zijn ‘pijn’. En toch, hoe belangrijk ook, de kwaliteit van jouw aanbod is uiteindelijk niet de reden dat een klant voor jou kiest. Jouw aanbod zorgt niet voor jouw onderscheidende vermogen op lange termijn. Daar is meer voor nodig.

Waarom is focus op aanbod niet voldoende voor onderscheidende vermogen op lange termijn?

1: Aanbod is eenvoudig te kopiëren

Vaak zijn elementen die jij toevoegt aan je aanbod eenvoudig door een ander over te nemen. Nieuwe features, meer inhoud, leuke verrassingen, extra kwaliteit. Het is een kwestie van tijd voor jouw concurrent dit ook doet. Zolang jij de eerste bent met die inhoud dan loop je voorop, maar zodra je wordt ingehaald, moet je als een dolle aan de slag om je te onderscheiden. En dat terwijl de inhoud van jouw product niet eens de belangrijkste reden is voor een klant om voor jou te kiezen. 

2: Merk gaat boven kwaliteit

Het klinkt onlogisch, maar in de praktijk kiezen mensen niet standaard voor het beste aanbod. Een goed voorbeeld is Apple versus Samsung. Als je de features van een iPhone en een Samsung telefoon vergelijkt, zijn ze op veel vlakken vergelijkbaar. Natuurlijk zijn er verschillen maar onderaan de streep zijn deze niet onoverkomelijk. Toch zijn er massa’s mensen die, ondanks de kleine en soms zelf grotere verschillen (denk aan de camera van Samsung die lange tijd beter was dan de camera op een iPhone) er niet over denken om een goedkopere Samsung te kopen. Die mensen vergelijken niet op kwaliteit, kijken niet naar de prijs, kiezen niet voor het ‘beste’ aanbod. Die mensen kiezen voor iets anders. Voor waar het merk voor staat. Voor de waarden van dat merk. Omdat hun keuze voor dat merk iets zegt over wie zij zijn.

Werken aan jouw onderscheidend vermogen

Als je echt onderscheidend wil zijn voor jouw klant, moet je dus meer hebben dan een goed aanbod. Iets wat een ander niet heeft en ook niet zomaar kan kopiëren.

Dit ‘iets’ is jouw branding. En met branding bedoel ik niet je logo of je huisstijl, dat zijn de visuele uitingen van je merk. Met branding bedoel ik jouw merkpositionering

BOUW EEN ONDERSCHEIDEND MERK

Veel ondernemers beginnen gewoon, volle vaart vooruit. In al dat enthousiasme sla je vaak de eerste stap over. Het leggen van een stevig fundament. Een sterke basis voor een onderscheidend merk.

Meld je aan voor de gratis masterclass: Bouw een onderscheidend merk waarin ik jou laat zien hoe je een stevig fundament legt onder jouw business. Zodat je vanuit drive en wie jij bent op authentieke wijze klanten aanspreekt die passen bij jou en wat jij doet.

Bouw een scherpe merkpositionering

Een merkpositionering bestaat uit een aantal vaste elementen. Heb jij deze onderdelen scherp? Doe de check:

1: Inzicht

Om te kunnen bepalen waar jij voor gaat, heb je een visie nodig. En elke visie start met een inzicht. Een klantinzicht of een inzicht in de wereld om je heen. Op welk inzicht is jouw bedrijf, jouw merk gebaseerd? Wat zie jij bij klanten of om je heen dat jij met jouw bedrijf wilt veranderen? Heb je dit helder voor ogen?

2: Purpose

Waar geloof jij in? En wat is de reden dat jouw bedrijf of merk bestaat? Welke verandering brengt jouw merk en waarom is dit belangrijk? Dit omschrijf je in jouw purpose.

3: Karakter van jouw merk

Identiteit is belangrijk voor mensen. Ze willen ergens voor staan en dit laten zien aan de mensen om hen heen. Dit doen ze onder andere door hun keuze voor producten en diensten. Niet om de producten of diensten zelf maar om waarvoor het merk achter die producten of diensten staat. Laat dus zien waar jij en jouw merk voor staan en doe dit consequent. Want herkenning en vertrouwen zijn hierbij essentieel. Dus wie ben jij, als ondernemer en als merk? En wat zijn jouw waarden?

4: Belofte en bewijs

Wat is jouw belofte aan de klant? Ongeacht wat je aanbiedt? Hoe zorg jij ervoor dat je die belofte na kunt komen? Oftewel: wat is jouw ondersteunende bewijs? Waarom kan juist jij die belofte nakomen? Heb je dit helder en laat je dit terugkomen in alles wat je doet?

Breng je positionering tot leven!

Als je jouw merkpositionering scherp hebt, komt het allerbelangrijkste: het waarmaken! Want een positionering heeft pas zin als je deze tot leven brengt. Elk dag en in alles wat je doet.

Benieuwd hoe je dit doet?

Lees mijn blog ‘Zo breng je een positionering tot leven. >>